NyhedDansk Energiindustri er et eksporteventyr

Sammen har vi energi til mere

Den danske energiindustri fylder godt. Både når det gælder eksporten og i beskæftigelsen – men ikke når det gælder det danske CO2-fodaftryk. Det er konklusionen i Dansk Energis nye publikation ”Fra oliekrise til eksporteventyr”, som ikke bare beskriver energiindustriens resultater og kompetencer. Den tager også fat i den grundlæggende udfordring om at sikre investeringer, så industrien kan fortsætte med at skabe værdi.

- Det kan være, at vi typisk opfatter os selv som el-, varme- eller gassektor, olie- og gasudvinding eller producenter af energiteknologi. Men offshoreklyngen i Esbjerg servicerer lystigt både vind og olie. Energieffektivisering er en kompetence i både forsyningsselskaber og hos producenter af energiteknologi, og de danske spidskompetencer med energihandel rækker bredt ud i sektoren, skriver Poul Arne Nielsen, Dansk Energis formand i forordet til den nye publikation.

Det er da også målet med den nye publikation, som står på ryggen af en rapport fra Quartz+Co, som Dansk Energi har fået lavet i samarbejde med DI Energi. Den rapport viste blandt andet, at hver femte krone fra dansk vareeksport i 2013 kom fra energiindustrien. Det er altså en eksportindtægt på 125 milliarder kroner, som Danmark trækker hjem på den konto. Det bør være stof til eftertanke – også politisk.

- For en ting er, at vi som energiselskaber leverer el altid til konkurrencedygtige priser og dermed gode rammer for det øvrige erhvervsliv. Noget andet er, at 56.000 danskere tjener til dagen og vejen i den samlede industri, som dermed er et stort aktiv for samfundet i sig selv, skriver Poul Arne Nielsen i forordet.

- Det er den anden del af ligningen, som vi – som en del af energiindustrien – gerne vil sætte fokus på. Her er der nemlig et massivt potentiale for samfundet, afslutter han.