Vinterpakken: Her er de væsentligste punkter

Det største energipolitiske udspil i EU i nyere tid blev sidste uge præsenteret i Bruxelles. Dansk Energi har læst de mange sider lovforslag og meddelelser og giver her et samlet overblik over vinterpakken. Klik på billedet for et overblik og hent oversigterne for de enkelte punkter.

Onsdag den 30. november fremlagde EU-Kommissionen sin vinterpakke med i alt otte lovforslag og en række meddelelser, der berører alle dele af energisektoren i EU. Pakken ventes at øge EU’s samlede BNP med 1 procent frem mod 2030 og skabe 900.000 nye arbejdspladser.

Formålet med Vinterpakken er at sikre opnåelsen af EU’s 2030-målsætning for vedvarende energi og energieffektivitet, samt at sætte forbrugeren i centrum i Europas energimarkeder. Samtidig skal energisystemerne i Europa bindes tættere sammen, hvad der på lang sigt vil betyde lavere regninger og højere forsyningssikkerhed.

Samlet fremlagde Kommissionen omkring 1000 siders forslag til direktiver, forordninger og meddelelser. Dansk Energi har nu samlet en oversigt over de 25 vigtigste punkter i energipakken. De uddybes i et samlet notat, som omhandler:

  1. Produktion og vedvarende energi
  2. Engrosmarked
  3. Distribution
  4. Detailmarked
  5. Forbrug og energieffektivitet

Læs notatet: 25 issues to look out for in the Winter Package (engelsk)